11:18
30 november 2021

Zicht op kwetsbare wijken in Enschede door domeinoverstijgende SIA/DIA-methode: nu doorpakken naar de praktijk

Zicht op kwetsbare wijken in Enschede door domeinoverstijgende SIA/DIA-methode: nu doorpakken naar de praktijk

Net als veel andere gemeenten kende de gemeente Enschede jarenlang een intensieve en grootschalige wijkaanpak, die ondersteund werd met rijksbudget vanuit het grotestedenbeleid en ISV-gelden. Toen deze opdroogden, zag de gemeente Enschede zich genoodzaakt om samen met corporaties en andere partners tot slimme, integrale gebiedsplannen te komen. Hiervoor zijn twee beleidsinstrumenten ontwikkeld: de Stedelijke Investeringsafweging (SIA) op stedelijk niveau en de Dynamische Investeringsagenda (DIA) op wijkniveau. Platform31 sprak met Jeroen Diepemaat, wethouder Stedelijke ontwikkeling & wonen (o.a.), en ging op zoek naar succesfactoren en lessen.

Om de Enschedese wijken leefbaar en vitaal te houden bleef een brede inzet op het gebied van wijkverbetering nodig. Diepemaat vertelt: “Enschede is van oudsher geen rijke gemeente, dus het is noodzakelijk om het rendement van elke euro uit reguliere stromen te optimaliseren.” Daarom werd de Stedelijke Investeringsafweging (SIA) ontwikkeld. De SIA is een instrument om inzicht te geven in welke wijken zich de grootste urgenties (opgaven) en potenties (investeringskansen) voordoen om initiatieven van verschillende partijen te koppelen.

Lees verder via platform31.nl

Meer leren? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Gebiedsgerichte Aanpak 2022’ van het Haags Congres Bureau die start op 25 januari 2022 in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + 14 =