03:04
25 januari 2022

Zeshonderd meldingen van bedreiging politici in 2020

Zeshonderd meldingen van bedreiging politici in 2020

In 2020 zijn bij het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag zeshonderd meldingen gedaan van mogelijke bedreiging van politici. Het OM heeft de meldingen beoordeeld en in 274 gevallen geconcludeerd dat het om een strafbare bedreiging ging. Vervolgens heeft het Team Bedreigde Politici verder onderzoek gedaan naar deze strafbare bedreigingen.

Veel bedreigingen worden gedaan via social media, met name via Twitter en Instagram. Voor het achterhalen van de persoon achter een account is dikwijls onderzoek nodig. Dat onderzoek is vaak ingewikkeld en een zaak van lange adem. In 75 zaken is het onderzoek opgelegd omdat naspeuring geen verdachte opleverde die kon worden aangehouden. 88 Zaken zijn nog in behandeling.

De overige zaken zijn onder meer door de rechter op een zitting afgedaan (43 zaken) of op een OM-hoorzitting, waarbij door het OM een strafbeschikking is opgelegd (vier zaken). Daarbij zijn taakstraffen opgelegd (tot zestig uur) en gevangenisstraffen (tot acht weken). Er zijn tien zaken geseponeerd. In vijf gevallen werden zaken overgedragen aan landen binnen de EU om daar door de instanties te worden afgedaan.

Lees verder via om.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + twee =