01:55
22 maart 2023

Zes activisten van Extinction Rebellion opgepakt vanwege oproep blokkeren A12

Zes activisten van Extinction Rebellion opgepakt vanwege oproep blokkeren A12

De politie heeft vanochtend zes klimaatactivisten van Extinction Rebellion opgepakt. Zij worden ervan verdacht te hebben opgeroepen tot een “gevaarlijke en ontwrichtende blokkade” van de Utrechtsebaan in Den Haag, zegt het Openbaar Ministerie (OM). “Het recht op manifestatie wordt met voeten getreden”, zegt Extinction Rebellion over de arrestaties.

Het OM stelt dat de activisten zich “met vele anderen” zorgen maken over de opwarming van de aarde. “Maar dat is geen excuus om op te roepen een belangrijke ontsluitingsweg te blokkeren.” De blokkade staat gepland voor aanstaande zaterdag 28 januari vanaf 12.00 uur.

Eerder leidde eenzelfde blokkade in Den Haag tot gevaarlijke verkeerssituaties, schrijft het OM. Actievoerders van Extinction Rebellion gingen toen op de Utrechtsebaan, op de A12, staan en zitten. “Dat gebeurde op een plek waar automobilisten 70 kilometer per uur mogen rijden, totaal niet bedacht zijn op voetgangers en vanuit een donkere tunnel komend plotseling geconfronteerd werden met mensen op de weg en later met stilstaande auto’s.”

Lees verder via nos.nl

Leren over lokale veiligheidsvragen als maatschappelijke onrust, arbeidsmigratie, cybercrime, huiselijk geweld en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met prof. dr. Bob Hoogenboom, Hans Moors, prof. dr. Jon Schilder, prof. dr. Masja van Meeteren en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *