03:22
19 augustus 2022

‘Ze denken dat ik een terrorist ben’

Honderdtachtig moslimjongeren gingen zaterdag in achttien steden de straat op om rozen uit te delen. In de gesprekken die ze aanknoopten, hoopten zij het vijandige beeld over moslims te verbeteren.

Mutahar Mirza, een 20-jarige Pakistaanse Nederlander, maakt geregeld mee dat de stoelen rondom zijn zitplaats in de metro leegblijven. ,,Dat komt door mijn baard, die schrikt sommige mensen af”, denkt hij. Musab Uluçay, een 20-jarige Turkse Nederlander herkent dit. Hij plukt aan zijn kin: ,,Mensen denken dat ik een terrorist ben, een extremistische moslim, een enge man.” Ja ze zijn moslims, maar ‘hele normale’ verzekeren de twee. Uluçay: ,,Wij willen vandaag laten zien dat moslims iets moois kunnen doen, iets vreedzaams.”

Samen deelden zij zaterdagmiddag witte rozen uit in hun woonplaats Amsterdam, bij de ingang van de Albert Cuypmarkt. De jongens deden mee aan de actie Hallo, wij zijn moslims, van Turks-Nederlandse organisatie Milli Görüs die in 18 steden werd uitgevoerd, waaronder Rotterdam, Dordrecht, Den Haag en Utrecht. 180 moslimjongeren gingen het gesprek aan met willekeurige voorbijgangers. We hebben laten zien dat moslims iets moois kunnen doen, iets vreedzaams

De actie van de conservatief-religieuze organisatie moest tegenwicht bieden aan de negatieve berichtgeving over de islam. Mirza: ,,Ook wij verafschuwen de daden van Islamitische Staat . Ons geloof heeft helemaal niks met terrorisme te maken. Vandaag hoop ik dat beeld een klein beetje te veranderen.”

Lees verder via het AD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.