12:09
04 december 2022

Wijkagent te weinig op straat

De wijkagent komt te weinig toe aan het werk in de eigen wijk. Noodhulp, administratieve taken en horecadiensten slokken een groot deel van zijn tijd op. Dat blijkt uit een enquête van de Centrale Ondernemingsraad van de politie onder 128 wijkagenten in het hele land. Ondanks eerdere beloftes lukt het niet om wijkagenten 80 procent van de tijd in hun eigen wijk te laten werken. Die norm legde de Nationale Politie zichzelf in 2012 op.

,,Dit is zorgelijk”, zegt Frank Giltay, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie. ,,De wijkagent is het fundament van de politie. Juist in tijden van terreurdreiging is het essentieel dat de wijkagent goede contacten heeft in de buurt, onder meer om te voorkomen dat jongeren radicaliseren. Dat werk dreigt onder te sneeuwen.”

Regelmatig moeten wijkagenten opdraven voor noodhulp, administratieve taken en horecadiensten in het weekend. Daardoor houden ze gemiddeld 66 procent van hun tijd over voor werk in de wijk. In sommige regio’s resteert slechts 40 procent van de tijd.

Bron: AD – Wijkagent te weinig op straat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.