11:02
21 mei 2022

Wetgeving voor drones in de maak, Big Brother versus friendly eye in the sky

Drones zijn populair. Tegelijkertijd roepen de onbemande vliegtuigjes negatieve associaties op. Joost Houdijk van AKD advocaten & notarissen zet de feiten op een rij.

DRONES: KANSRIJK OF RISICOVOL? “Juristen hebben nogal eens de neiging om bij technologische innovaties vooral naar bezwaren en gevaren te kijken. In Nederland en Europa zien we nu ook de reflex die we vaker zien bij wetgevers die worden geconfronteerd met de vraag hoe we met nieuwe toepassingen moeten omgaan. Er worden in hoog tempo kaders geschapen om risico’s te adresseren. Maar drones bieden zowel voor recreatief als professioneel gebruik ook mooie nieuwe mogelijkheden. De Europese Commissie heeft de komst van drones zelfs vergeleken met de ontwikkeling van internet in de jaren 1990: een innovatie dus die meetelt en kansen biedt. Zo heeft de Europese Commissie bijvoorbeeld berekend dat de komst van drones 150.000 directe banen binnen de luchtvaartsector kan opleveren.
Natuurlijk, risico’s zijn er ook. Ik kan me voorstellen dat burgers zich afvragen of hun privacy wel voldoende beschermd wordt. En als het gaat om de risico’s die onbemande vliegtuigen meebrengen voor het luchtvaartverkeer, dan is extra alertheid op handhaving essentieel. Kortom, de groeiende inzet van drones is een positieve ontwikkeling, maar je moet het veld goed reguleren en handhaven, vooral op het gebied van privacy en veiligheid.”

Lees verder via

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.