03:59
27 november 2021

VPRO-uitzending over de smartphone: het monster in onze zak vertelt alles door

VPRO-uitzending over de smartphone: het monster in onze zak vertelt alles door

De thema-uitzending `Game of Phones’ laat zien wat de smartphone met ons doet: we zijn verslaafd, we kijken niet meer om ons heen, en de telefoon vertelt al onze geheimen door aan bedrijven en overheid.

De heerlijkste nostalgie is die naar dingen waarvan je niet wist dat je ze miste. In de Grote Geschiedenis Quiz kwam zaterdagavond ineens de vraag voorbij met welk doel je vroeger 003 belde. En 002. En 020-211811. De gedachte dat hele volksstammen jarenlang af en toe een telefoonnummer belden dat slechts vertelde hoe laat het bij de volgende toon zou zijn – en dat er dan ook een toon kwam – leek mij ineens iets om wanhopig naar terug te verlangen.

Die wanhoop werd extra aangejaagd door de thema-uitzending die de VPRO zondagavond wijdde aan het monster in onze broekzak. De titel was speels Game of Phones, maar na ruim anderhalf uur televisie over de smartphone kon ik alleen nog maar trillend van angst naar mijn gsm kijken. Dat wil zeggen: tijdens het programma had ik zeker vijftien keer zonder reden naar het toestel gegrepen, maar juist die impuls werd steeds angstaanjagender.

Lees verder via nrc.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − drie =