01:37
04 december 2023

‘Voor mensenhandel hebben we een eindeloze adem nodig’

‘Voor mensenhandel hebben we een eindeloze adem nodig’

De tweejaarlijkse rapportages naar de beleidsvorming rondom mensenhandel die de VNG laat uitvoeren, tonen wisselende kwaliteit tussen de Nederlandse gemeenten. We hebben slecht zicht op het fenomeen, er is te weinig mankracht, zorg en veiligheid vinden elkaar nog onvoldoende. Maar mensenhandel heeft een lelijk gezicht en de impact op de slachtoffers is groot. “Ik gun onszelf genoeg realiteitszin, want de gewetenloosheid houdt niet op te bestaan.”

Onlangs hoorde Bas Bastiaans, projectleider Aanpak Mensenhandel bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), over een minderjarig slachtoffer van seksuele uitbuiting dat was aangetroffen met een RFID-chip zo groot als een rijstkorrel in haar lichaam. Die was geïmplanteerd, zodat haar pooiers haar altijd kunnen vinden. Ook had ze een tatoeage die toonde ‘van wie ze was’. “Dit gebeurde niet in Nederland, maar het kan ons wel te wachten staan”, waarschuwt hij.

Lees verder via ccv-secondant.nl

Meer leren over een geïntegreerde aanpak mensenhandel en uitbuiting? Kom 11 oktober naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2023 – Regie in de aanpak van uitbuiting en mensenhandel bij (arbeids)migratie met oa Victor Jammers van COMENSHA en Conny Rijken, de nationaal rapporteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *