04:56
22 april 2024

Volkszanger Rein Mercha strijdt voor namen op Sinti- en Romamonument

Volkszanger Rein Mercha strijdt voor namen op Sinti- en Romamonument

Volkszanger Rein Mercha (61) vindt dat er veel meer namen moeten worden genoemd op het Sinti- en Romamonument in Den Haag.

Op de plaquette staat nu de naam van een familie die in de Tweede Wereldoorlog is weggevoerd naar een vernietigingskamp, maar er waren veel meer slachtoffers. “Mijn opa is met acht kinderen tegelijk weggebracht en alle namen van die kinderen staan er nu niet op”, zegt Mercha bij Omroep West.

“Slechts een van hen heeft het overleefd”, vervolgt Mercha. “Dat voelde mijn moeder altijd al: zij is door blijven zoeken. En veertig jaar later heeft mijn moeder een zuster van haar teruggevonden. Na de bevrijding bleek zij in Frankrijk, in Lyon, terecht te zijn gekomen. We denken dat ze misschien vanuit schaamte daarheen is gegaan. Toen ze werd afgevoerd was ze een meid van 18 jaar. En er zijn natuurlijk vreselijke dingen gebeurd. Daar praatten we eerder niet echt over in onze zigeunercultuur.”

Landelijke razzia
Het Sinti- en Romamonument in Den Haag werd in 1990 onthuld naar aanleiding van een landelijke razzia op 16 mei 1944. Daarbij pakte de Nederlandse politie in totaal 578 Sinti en Roma op. Een groot deel van hen werd via Westerbork naar Auschwitz overgebracht en daar vermoord.

Alleen al uit Den Haag werden op die 16e mei 112 mensen weggevoerd. Maar op de plaquette bij het monument wordt alleen de naam van de weggevoerde familie Berger genoemd. Deze familie woonde pal achter de plek waar het monument staat.

Lees verder via nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *