04:36
22 april 2024

‘Er is iets gebeurd, maar te weinig’

‘Er is iets gebeurd, maar te weinig’

De verbeteringen in ons VTH-stelsel gaan veel te langzaam, aldus Jozias van Aartsen en Winnie Sorgdrager in een review.

Omgevingsdiensten moeten bij de bescherming van onze leefomgeving doortastender opereren. Lukt dat? Jozias van Aartsen en Winnie Sorgdrager beoordeelden het interbestuurlijk programma versterking VTH-stelsel. ‘We zijn te voorzichtig geweest.’

Te versnipperd
Drie jaar geleden velde de adviescommissie VTH in haar rapport ’Om de leefomgeving’ een niet mis te verstaan oordeel over ons stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Het was te versnipperd van opzet. Daarbij lagen omgevingsdiensten aan de leiband van gemeenten en provincies, waardoor ze in hun toezicht en handhaving vaak niet konden doorbijten. Dat zou de lokale bedrijvigheid maar schaden.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die start op 11 april in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit voorjaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Meike Bokhorst, Universiteit van Utrecht en WRR, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Meer informatie vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *