08:39
27 januari 2022

Vier jaar cel geëist voor grootschalige fraude met cryptovaluta

Vier jaar cel geëist voor grootschalige fraude met cryptovaluta

Een 40-jarige man uit Deventer heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle vier jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. De verdachte heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan grootschalige fraude met virtuele valuta, beter bekend als cryptocurrency. Ook is een beroepsverbod van vijf jaar geëist. Volgens de officier van justitie zou de verdachte gedurende die periode niet meer mogen optreden als vermogensbeheerder en handelaar in financiële producten, waaronder cryptovaluta.

Ook zou de Deventenaar ruim 937.000 euro moeten terugbetalen aan de Staat, omdat hij dat heeft verdiend met het plegen van strafbare feiten. “Het maken van eigen cryptovaluta en het handelen daarin is niet strafbaar. Maar in deze zaak was er sprake van oplichting, het manipuleren van de markt, het verstrekken van valse informatie over cryptomunten en het verzwijgen en verhullen van belangrijke informatie”, aldus de officier van justitie.

De politie viel op maandag 20 april 2020 een loods aan de Groningerstraat in Deventer binnen en nam daarbij een laptop in beslag. Uit chats die daarop werden aangetroffen bleek dat de Deventenaar beheerder en eigenaar was van onder meer de handelsplaats Coinhouse.eu, een platform waarop mensen een account konden aanmaken, een eigen ‘wallet’ (een portemonnee) konden laten aanmaken, daar geld naar toe konden overmaken om dat vervolgens om te zetten in allerlei soorten cryptomunten.

Lees verder via om.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − 8 =