09:51
24 juli 2024

Van der Burg moet senatoren overtuigen in debat spreidingswet

Van der Burg moet senatoren overtuigen in debat spreidingswet

Demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asielzaken) moet dinsdag alles op alles zetten om de senaat achter de spreidingswet te krijgen. Hij zal veel overtuigingskracht nodig hebben en ook moet hij een aantal toezeggingen doen. Het is nog steeds onzeker of het wetsvoorstel op een meerderheid in de Eerste Kamer kan rekenen.

Voor het begin van het debat in de Eerste Kamer waren 36 van de 75 senatoren voor en 37 senatoren tegen de wet, die een eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten als doel heeft. Voor een meerderheid zijn 38 zetels nodig. Van der Burg beantwoordt op de tweede dag van het debat de vele vragen en opmerkingen die maandag door de Eerste Kamer zijn gesteld.

Eenmansfracties
Alle ogen waren op de eerste dag vooral gericht op de eenmansfracties 50Plus en OPNL. Beide senatoren hielden tot aan het debat de kaarten tegen de borst. Martin van Rooijen van 50Plus ziet de spreidingswet niet als oplossing voor de opvangcrisis. De 16.000 statushouders die nu een plek bezet houden in de asielzoekerscentra zijn volgens hem het probleem. Het huisvesten van statushouders in zogeheten tussenvoorzieningen, gefinancierd door het Rijk, is volgens hem een betere oplossing.

Lees verder via gemeente.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *