10:46
29 maart 2023

Tweederde van instanties heeft geen boa-audit over burgerdata ingeleverd bij AP

Tweederde van instanties heeft geen boa-audit over burgerdata ingeleverd bij AP

Tweederde van de instanties die buitengewoon opsporingsambtenaren inzet heeft geen audit ingeleverd rondom de omgang met persoonsgegevens. Volgens de Wet politiegegevens moeten boa’s aantonen hoe zij data beschermen, maar de AP heeft daar geen zicht op gekregen.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat bij de organisaties ‘om tekst en uitleg vragen’, schrijft de privacytoezichthouder. De AP had de betreffende auditrapporten uiterlijk op 31 december van vorig jaar moeten ontvangen, maar kreeg ze in veel gevallen niet.

Het gaat om audits die overheidsinstanties moeten laten uitvoeren wanneer zij buitengewoon opsporingsambtenaren of boa’s inzetten. Dat kan bijvoorbeeldeen gemeente of de NS zijn; parkeercontroleurs of conducteurs hebben meestal boa-taken.

Lees verder via tweakers.net

Meer leren over datagedreven toezicht met als verdiepende onderwerpen de maatschappelijke impact, risico’s en rechtsbescherming? Doe 20 januari mee met het Online HCB seminar ‘Toezicht in Transitie – Techniek en toezicht: Data gedreven toezicht’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met prof. dr. Stefania Milan, hoogleraar Critical Data Studies aan de afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam, als spreker. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide.

Of kom 22 maart naar het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid met o.a. prof. dr. Judith van Erp, prof dr. Karin van Wingerde, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *