07:25
16 juli 2024

Toezichthouder herhaalt oproep aan boeren en supermarkten: werk vaker samen

Toezichthouder herhaalt oproep aan boeren en supermarkten: werk vaker samen

Boeren, verwerkers en supermarkten zouden meer afspraken moeten maken over de productie en verkoop van duurzame landbouwproducten, vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De bestuursvoorzitter van de kartelwaakhond, Martijn Snoep, herhaalde vandaag dat er ‘van boer tot bord’ samenwerkingsmogelijkheden zijn waarvan nauwelijks gebruik wordt gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om onderlinge afspraken over de prijs van een product.

Zulke prijsafspraken zijn vaak verboden, omdat ze kunnen leiden tot oneerlijke concurrentie. Juist de ACM is de instantie die daar in Nederland toezicht op houdt.

Maar in het geval van ‘groene’ landbouwproducten zijn er uitzonderingen, zei Snoep vandaag tijdens een bijeenkomst waar Het Financieele Dagblad over schrijft. Het symposium in Den Haag was bedoeld voor onder anderen vertegenwoordigers van de landbouwsector en de supermarktbranche. Als zij bijvoorbeeld een hogere prijs willen afspreken voor een duurzaam geteeld product, is dat sinds eind 2021 onder voorwaarden mogelijk.

Lees verder via nos.nl

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM, is een van de keynote-sprekers op de geheel nieuwe 7e editie van het HCB Seminar Toezicht in Transitie – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 24 mei in de Grote Zaal van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs in Den Haag. Verder met Angeline van Dijk, inspecteur-generaal van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), Prof. dr. (Karin) CG van Wingerde, Erasmus School of Law, Dr. A.M. (Meike) Bokhorst, Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en Universiteit Utrecht en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Korting voor oud deelnemers en leden Vide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *