02:45
29 mei 2022

Toezicht op veiligheid evenementen na Haaksbergen

Het incident met de monstertruck in Haaksbergen in september 2014 heeft de evenementenwereld in een impasse gebracht. Het Event Safety Institute vertelt wat er nodig is om van een evenement weer een feest te maken. Van landelijke handreikingen tot extra handhavingscapaciteit.
Het oordeel in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het monstertruck-incident in Haaksbergen liegt er niet om. De burgemeester en gemeenteambtenaren zijn in het vergunningentraject op het vlak van ‘veiligheid’ tekortgeschoten. Ze hebben de risico’s en gevaren van het evenement onvoldoende onderkend.

ADMINISTRATIEF PRODUCT

“Tot voor kort zagen veel gemeenten evenementen uitsluitend als een administratief product”, vertelt Syan Schaap, beleidsadviseur bij het Event Safety Institute (ESI). “Het verlenen van een vergunning was een administratieve handeling. De door de organisator aangedragen informatie was hierbij leidend. Was er in het geval van een jaarlijks evenement niets veranderd ten opzichte van het jaar ervoor? Dan stelde de vergunningverlener nauwelijks extra vragen voor de vergunning van het komende jaar.”

Lees verder via HetCCV – Toezicht op veiligheid evenementen na Haaksbergen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.