08:40
19 april 2024

Steeds vaker geen aangifte na misdrijf – Aangiftebereidheid of ontmoedigingsbeleid

Steeds vaker geen aangifte na misdrijf – Aangiftebereidheid of ontmoedigingsbeleid

De politie loopt jaarlijks honderdduizenden aangiftes mis, omdat slachtoffers van misdrijven niet naar de politie stappen. Ze denken dat er toch niets met hun aangifte gebeurt.

Politie en justitie stellen al jaren dat Nederland veiliger wordt, omdat er steeds minder aangiftes binnenkomen. Maar uit een recent verschenen stuk van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat die daling deels is te wijten aan aangiftemoeheid onder burgers.

In het stuk staat dat de aangiftebereidheid de laatste tien jaar spectaculair is gedaald: ‘Als deze in 2014 op het niveau van 2005 had gelegen, zou de politie circa 300.000 aangiftes meer hebben ontvangen.’

Vorig jaar registreerde de politie 1 miljoen misdrijven, terwijl dat er in 2005 nog ruim 1,3 miljoen waren. ,,Dit bewijst dat Nederland helemaal niet veiliger wordt”, stelt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. ,,Ik ben de goednieuwsshow van justitie zat. Het is schokkend dat honderdduizenden Nederlanders geen aangifte meer doen van strafbare feiten.”

Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *