10:15
28 oktober 2021

Steeds meer toezichthouders: Klein maar dapper?

Steeds meer toezichthouders: Klein maar dapper?

De roep om nieuwe toezichthouders klinkt de laatste jaren steeds luider, zo constateert Rob van Dorp. Hij is coördinerend specialistisch inspecteur bij de – nieuwe, kleine – Inspectie Veiligheid Defensie en al lang actief in het toezichtsveld. Waar er tien jaar geleden meer regels kwamen, komen er nu juist steeds meer nieuwe toezichthouders. In deze column onderzoekt Van Dorp de achterliggende redenen van deze verschuiving. En loopt vooruit op wat mogelijk een volgende trend in toezichtsland gaat zijn.

‘Hoog tijd voor een Nederlandse Emancipatie Autoriteit’, zo betoogt Linda Senden, hoogleraar Europees Recht aan de Universiteit Utrecht 9 juni 2020 op ToeZine.nl. Het valt mij op dat dit niet de eerste oproep is om een nieuwe toezichthouder op te richten. De afgelopen jaren was deze wens vaker hoorbaar. Dit heeft geleid tot de oprichting van diverse nieuwe toezichthouders. Zo werd in 2012 de Kansspelautoriteit opgericht; in 2017 de Vechtsportautoriteit; in 2019 de Inspectie Veiligheid Defensie – waar ik zelf werk – en in 2020 werd de toezichthouder tegen kinderporno en online terroristisch materiaal aangekondigd.

Lees verder via toezine.nl

Lees over dit onderwerp verder via:

Toezicht als tegenmacht

Toezichttips voor het nieuwe kabinet

Of kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Toezicht in Transitie 2021 – Next Level toezicht in de praktijk’  met Theodor Kockelkoren (Staatstoezicht op de Mijnen), prof. Muel Kaptein (hoogleraar Erasmus Universiteit), Paul van Dijk (adviseur) en Meike Bokhorst (Universiteit Utrecht, Nationale Ombudsman)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − twee =