07:04
10 december 2022

Steeds meer toezichthouders: Klein maar dapper?

Steeds meer toezichthouders: Klein maar dapper?

De roep om nieuwe toezichthouders klinkt de laatste jaren steeds luider, zo constateert Rob van Dorp. Hij is coördinerend specialistisch inspecteur bij de – nieuwe, kleine – Inspectie Veiligheid Defensie en al lang actief in het toezichtsveld. Waar er tien jaar geleden meer regels kwamen, komen er nu juist steeds meer nieuwe toezichthouders. In deze column onderzoekt Van Dorp de achterliggende redenen van deze verschuiving. En loopt vooruit op wat mogelijk een volgende trend in toezichtsland gaat zijn.

‘Hoog tijd voor een Nederlandse Emancipatie Autoriteit’, zo betoogt Linda Senden, hoogleraar Europees Recht aan de Universiteit Utrecht 9 juni 2020 op ToeZine.nl. Het valt mij op dat dit niet de eerste oproep is om een nieuwe toezichthouder op te richten. De afgelopen jaren was deze wens vaker hoorbaar. Dit heeft geleid tot de oprichting van diverse nieuwe toezichthouders. Zo werd in 2012 de Kansspelautoriteit opgericht; in 2017 de Vechtsportautoriteit; in 2019 de Inspectie Veiligheid Defensie – waar ik zelf werk – en in 2020 werd de toezichthouder tegen kinderporno en online terroristisch materiaal aangekondigd.

Lees verder via toezine.nl

Lees over dit onderwerp verder via:

Toezicht als tegenmacht

Toezichttips voor het nieuwe kabinet

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.