11:00
20 oktober 2021

Slimmer verstoren en afpakken van criminele geldstromen

Slimmer verstoren en afpakken van criminele geldstromen

Het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdiensten hebben in 2020 met het aanpakken van illegaal verdiend geld flinke stappen gezet. En dat heeft effect gehad. Zo zijn het afgelopen jaar veel meer contanten en cryptomunten in beslag genomen. Deze criminele winsten kunnen via strafzaken worden afgepakt en worden teruggegeven aan de slachtoffers. Daarnaast is een recordaantal witwasdossiers bij het OM binnengekomen, dankzij betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen het OM en de opsporingsdiensten met private partijen. Ondanks dat het afgelopen jaar ingewikkeld was vanwege de coronapandemie is er meer beslag gelegd dan in 2019. Het OM is redelijk tevreden over deze resultaten.

Koerswijziging

Totaaloffensief
De drijfveer voor criminelen is geld verdienen en daarom vindt het OM het belangrijk om dat aan te pakken. “Criminelen worden steeds slimmer in het onzichtbaar maken van hun winsten. Het is aan de overheid om wendbaar te zijn en zich aan die nieuwe manieren aan te passen. Het OM wil die winsten zichtbaar maken en uiteindelijk afpakken. Hiermee voorkomen we dat misdaad loont en dat criminelen in staat zijn hun werk voort te zetten.”, zegt Anita van Dis, landelijk officier van justitie witwassen en afpakken van het Functioneel Parket. In 2019 heeft het OM een koerswijziging ingezet. Samen met alle betrokken opsporingsdiensten richt het OM zich, naast het afpakken ook op het verstoren van criminele geldstromen. Van Dis: “Het gaat om een totaaloffensief. De bedoeling is dat crimineel geld niet meer kan worden geherinvesteerd in criminaliteit en dat criminelen daar niet meer ongestoord van kunnen genieten.” Dat is terug te zien in de resultaten van 2020.

Het afgelopen jaar zijn er meerdere strafrechtelijke onderzoeken in het nieuws geweest die deze koerswijziging ondersteunen. Zo hielden de politie en de FIOD in juni vijf verdachten aan in een onderzoek naar witwassen van crimineel verdiend geld. Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat de legale inkomsten van de aangehouden twee verdachten vermoedelijk niet hoog genoeg waren om hun uitgaven te verklaren. Zo huurden de man en vrouw een exclusieve auto en zij kochten een huis zonder hypotheek. De verdenking is dat dit allemaal betaald werd met inkomsten uit criminaliteit, zoals bijvoorbeeld drugshandel.

Een ander witwasonderzoek van cocaïnegelden leidde naar 4,8 miljoen aan cash. In november stuitten rechercheurs van de politie tijdens een doorzoeking op zeven tassen, die tot de nok toe gevuld waren met bundels contant geld. Dat geld is in beslag genomen. Deze actie maakte onderdeel uit van een onderzoek naar geldstromen, die gelieerd zijn aan grootschalige en internationale cocaïnehandel.

Lees verder via om.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + zeven =