02:51
16 augustus 2022

Project Samen leidt tot hogere ophelderingsgraad criminaliteit

Project Samen leidt tot hogere ophelderingsgraad criminaliteit

Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar – Zeven maanden na de opstart van het project Samen, dat criminaliteit en overlast sneller wil aanpakken, kunnen parket en politie al opmerkelijke cijfers voorleggen. Nu start ook het traject vóór het gerecht.

Het samenwerkingsverband Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar), de gelijknamige politiezone en het parket van Antwerpen lanceerden in september vorig jaar het project Samen. Dat staat voor Snel, Alternatief, Maatwerk, Efficiënt & Effectief en Nabij en wil kleine, lokale criminaliteit en overlast op een snelle manier op maat van de daders aanpakken. Die werkwijze valt uiteen in een pre-gerechtelijk en een gerechtelijk luik. Het eerste deel start nu op, het tweede deel is al enkele maanden aan het rollen.

“We konden daarbij lessen trekken uit een gelijkaardig project in de zone Mechelen-Willebroek, dat een jaar eerder was gestart”, zegt Procureur des Konings Franky De Keyzer. “Het doel is om de veiligheid in de samenleving te verhogen door zoveel mogelijk preventief te werken en zo te zorgen dat kwetsbare personen niet in de criminaliteit afglijden. Het is al langer duidelijk dat parket en politie niet alle samenlevingsproblemen kunnen oplossen. Maar als preventie faalt, zorgt Samen voor een lik-op-stukbeleid, waarbij we de daders ook heel nauw bij het gerechtelijke traject betrekken. Bovendien gebeurt die aanpak veel sneller dan bij een klassiek traject voor de rechtbank, waarbij we zoveel mogelijk inzetten op alternatieve straffen en het voorkomen van recidive.”

Lees verder via gva.be

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen en de aanpak van kwetsbare gebieden? Kom naar de HCB Cursus die start op 10 juni in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren van Godfried van Gestel, Frank van Summeren en Robert van Brakel over een integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’ die start op 3 november in Den Haag. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.