07:56
17 juni 2024

Politiechef Fred Westerbeke reageert op kritiek na optreden bij demonstratie ‘Woonopstand’ en deelt dronebeelden

Politiechef Fred Westerbeke reageert op kritiek na optreden bij demonstratie ‘Woonopstand’ en deelt dronebeelden

“Ik vind het van groot belang dat het demonstratierecht in Nederland, en dus ook in Rotterdam, in vrijheid uitgeoefend kan worden. In onze organisatie doen wij er alles aan om het veilige verloop hiervan te faciliteren”, aldus Fred Westerbeke, politiechef van de eenheid Rotterdam. “Waar ik minder voorstander van ben, is om na zo’n demonstratie je primaire reactie te ventileren, zonder je goed in te lezen of vragen te stellen. Dat is ongepast. Zeker bij politici en media”, aldus Westerbeke.

Hij reageert op de felle reacties die binnenstroomden vanuit politiek, media en andere partijen op het politieoptreden tijdens de demonstratie ‘Woonopstand’ van 17 oktober, nadat er filmpjes via social media werden verspreid over de inzet van de ME. “Er ontstond binnen de kortste keren het beeld dat de politie, zonder aanleiding, buitensporig geweld zou hebben gebruikt. Het gevaar zit in het feit dat deze filmpjes geen context bieden, maar wel zorgen voor een frame en een oordeel op basis van aannames. Klakkeloos deze beelden als ‘compleet’ aannemen is onterecht, en toont weinig blijk van respect.”

Ruim twee weken na de demonstratie ‘Woonopstand’ in Rotterdam op zondag 17 oktober 2021, publiceert de politie dronebeelden die duiding geven aan wat er die dag op de Erasmusbrug gebeurde. “Ongebruikelijk, maar de maat is vol”, stelt Westerbeke. Hij laat zijn ongenoegen blijken over de mate waarin vaak korte filmpjes op social media binnen de kortste keren het beeld in de grote kranten, bladen en de politiek bepaalt. Waar de raadsbrief van Locoburgemeester van Gils van 21 oktober duiding gaf over wat er zich af had gespeeld die middag en waarom de politie bepaalde keuzes had gemaakt, bleef het frame staan: ‘onnodig geweld door politieagenten’. “Het is frustrerend dat te zien gebeuren en op je handen te blijven zitten. Vaak kunnen we in het kader van een onderzoek of vanwege privacyoverwegingen niet ingaan op wat er precies is gebeurd. Maar doordat we deze keer beschikking hebben over beelden van de politiedrone, kunnen we deze geblurd naar buiten brengen.”

Lees verder via politie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *