04:30
30 september 2022

Politie wijst slachtoffer voortaan op rechten

DEN HAAG – De politie wijst slachtoffers van misdrijven voortaan altijd op hun rechten. Het gaat bijvoorbeeld om het recht op juridische bijstand, een tolk, schadevergoeding of om aangifte te doen.

Slachtoffers krijgen met dat doel een ’verklaring van rechten’ uitgereikt door agenten. Demissionair minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft de eerste maandag overhandigd op het politiebureau in Delfshaven in Rotterdam. Hij deed dat aan politiechef van de Eenheid Noord Nederland Oscar Dros, die verantwoordelijk is voor het onderwerp.

„De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe rechten en verworvenheden voor slachtoffers bijgekomen. Deze verklaring moet ervoor zorgen dat mensen meer gebruik gaan maken van die rechten en direct weten waar ze aan toe zijn”, aldus Blok.

Dros noemt het „hartstikke belangrijk” en „heel terecht” dat slachtoffers op hun rechten worden gewezen. Een richtlijn van de Europese Unie stelt het uitreiken van de verklaring bovendien verplicht.

De politiechef laat weten dat alle agenten inmiddels zijn geïnstrueerd en zo goed mogelijk zijn voorbereid. Het uitreiken gebeurt meteen bij het eerste contact, bijvoorbeeld op straat of op het politiebureau. Dit omdat sommige rechten al belangrijk zijn om kennis van te hebben vóórdat aangifte wordt gedaan.

Daders werden altijd al op hun rechten gewezen. Politiechef Dros wijst erop dat er de afgelopen jaren ook al meer aandacht is gekomen voor het slachtoffer. Zo kan online worden gevolgd wat er met een aangifte gebeurt en zijn er familierechercheurs gekomen die slachtoffers van ernstige misdrijven bijstaan.

Lees verder via

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.