07:30
03 oktober 2022

Politie en OM zijn meer met internetcriminaliteit bezig, maar nog te weinig

Politie en justitie besteden steeds steeds meer aandacht aan het opsporen en vervolgen van internetcriminelen. Het OM behandelde vorig jaar 171 cybercrimezaken, bijna vijftig meer dan een jaar eerder, staat in het jaarrapport van het Openbaar Ministerie.

Afgesproken was dat het OM 190 zaken op het gebied van internetcriminaliteit zou behandelen, dus de norm is niet gehaald. “Dat heeft te maken met het feit dat de politie en OM nog bezig zijn met een noodzakelijke inhaalslag op het vlak van expertise en capaciteit op dit terrein”, concludeert het Openbaar Ministerie.

Het is al langer bekend dat de politie een achterstand heeft weg te werken. Er zijn speciale cyberteams opgericht en de politie probeert onder meer met een online game rechercheurs te werven.

In het jaarrapport worden ook enkele successen genoemd. Zo staat staat het OM stil bij een zaak waarin criminelen tienduizenden versleutelde Blackberry’s verkochten. Het dataverkeer was voor justitie onzichtbaar doordat gebruik gemaakt werd van eigen computerservers in Nederland en Canada, die alle communicatie versleutelden. Ook waren vaak de microfoon en camera uit het toestel gehaald, zodat niemand ze kon afluisteren.

Lees verder via NOS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.