02:39
30 juni 2022

Onderzoek naar mentale gezondheid jongeren die opgroeien in armoede

Onderzoek naar mentale gezondheid jongeren die opgroeien in armoede

Samen met jongeren en hun ouders aan de slag om de mentale gezondheid te verbeteren
Ongeveer 7 procent van de jongeren in Nederland in de leeftijd van 0-18 jaar leeft in arme gezinnen. Jongeren die opgroeien in armoede hebben een verhoogd risico op mentale problemen. Het ervaren van mentale problemen op jonge leeftijd leidt vaak tot mentale problemen op volwassen leeftijd. Verschillende, aan armoede-gerelateerde, factoren kunnen daarbij een rol spelen, zoals stress in het gezin en het wonen in een onveilige buurt.

Samen met verschillende organisaties gaat het Trimbos-instituut aan de slag om inzicht te krijgen in de verschillende factoren die samen een rol spelen bij de mentale gezondheid van de jongeren. En er wordt een actieplan gemaakt om de mentale gezondheid van jongeren in armoede te verbeteren. In alle fasen van het onderzoek wordt er gesproken met de jongeren zelf, hun ouders, professionals en beleidsmakers om te zorgen dat hun expertise en ervaringen worden meegenomen in het project.

Lees verder via sociaalweb.nl

Meer leren over Samen veranderen 2022 – Anders werken aan maatschappelijke transities? Kom 3 juni naar Leerhotel het Klooster leren met en van Prof. dr. Jaap Boonstra, hoogleraar Organisatiedynamiek bij ESADE Business & Law School in Barcelona, professor Organisatieverandering bij WU (Vienna University of Economics and Business) en verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB), Prof. dr. Jan-Kees Helderman, hoogleraar Sociaal beleid en bestuur aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit, Hester van Buren, voorzitter Raad van Bestuur bij Rochdale, Karen den Hertog, Hoofd afdeling Gezond Leven bij de Gemeente Amsterdam en MT-lid GGD Amsterdam-Amstelland, Shirine Moerkerken, Interventiekundige bij Strange | Strategy and Change en auteur van de boeken ‘Hoe ik verander’ en ‘Conflict eren’ en Elleke van Gelder, Ontwikkelaar en ontwerper Sociale Innovatie, Nationale Politie. Zie de website van het Haags Congres Bureau voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.