02:22
21 maart 2023

Onderwijskansen van kinderen worden ook bepaald door grootouders

Onderwijskansen van kinderen worden ook bepaald door grootouders

Ouders hebben invloed op het opleidingsniveau van hun kinderen, maar ook grootouders spelen een rol. Tijd voor een driegeneratieperspectief op (ongelijke) onderwijskansen, laat hoogleraar Maarten Wolbers zien.

Onderzoek naar de rol van sociale herkomst bij de onderwijskansen van individuen richt zich met name op de vergelijking tussen de opleiding van ouders en hun kinderen. Uit de resultaten van dit onderzoek is genoegzaam bekend dat er een positief verband bestaat tussen het opleidingsniveau van beide, opeenvolgende generaties, maar dat deze samenhang in de loop van de tijd is afgenomen. Het aantal jongeren dat het opleidingsniveau van hun ouders niet weet te evenaren groeit.

Trends in onderwijsongelijkheid
Zo toont figuur 1 dat de kans op een hoge opleiding (dat wil zeggen, een diploma in het hoger onderwijs) voor individuen die een hoogopgeleide vader of moeder hebben groter is dan voor individuen met lager opgeleide ouders.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Op zoek naar inspiratie voor je team op de basisschool, kinderopvang of IKC? En hoe je daarbij klantenergie, medewerker-energie en kind-energie benut? Kom 15 maart naar Utrecht voor de Nationale Directeurendag Kinderopvang & Basisonderwijs 2022 – Energieke Klantgerichte Organisaties georganiseerd door het Haags Congres Bureau en ondersteund door BMK.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *