10:24
24 juli 2024

NSA slaat alarm over risico’s van AI voor cybersecurity

NSA slaat alarm over risico’s van AI voor cybersecurity

De snelle toepassing van tools voor kunstmatige intelligentie maakt ze mogelijk tot “zeer waardevolle” doelwitten voor kwaadwillende cyberactoren, zo waarschuwt de Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) in een recent rapport.

Kwaadwillenden die gevoelige gegevens of intellectueel eigendom willen stelen, kunnen proberen om de AI-systemen van een organisatie te “coöpteren”, aldus het rapport met tips om AI veilig te gebruiken. De NSA raadt daarin organisaties aan om defensieve maatregelen te nemen, zoals het bevorderen van een “beveiligingsbewuste” cultuur om het risico op menselijke fouten te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de AI-systemen van de organisatie worden gehard om beveiligingslekken en kwetsbaarheden te voorkomen.

Staatsgeleerde groepen grijpen AI aan
“AI biedt ongekende mogelijkheden, maar kan ook kansen bieden voor kwaadaardige activiteiten,” zei NSA Cybersecurity Director Dave Luber in een persbericht. Het rapport komt te midden van groeiende zorgen over potentieel misbruik van AI-technologieën, met name generatieve AI, waaronder het razend populaire ChatGPT-model van het door Microsoft gesteunde OpenAI.

Lees verder via agconnect.nl

Op 20 november 2024 vindt de geheel nieuwe editie van het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie plaats, deze keer over Versterking van Toezicht. Met o.a. Paul van Dijk. Kijk op de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *