12:17
10 december 2022

‘Noord-Nederland biedt voedingsbodem voor antioverheidsextremisme’

‘Noord-Nederland biedt voedingsbodem voor antioverheidsextremisme’

Het aantal extremistische incidenten in Noord-Nederland is de afgelopen jaren toegenomen. Ondertussen richt de overheidsaanpak van extremisme zich vooral op jihadisme, waardoor niet wordt gezien dat het Noorden een voedingsbodem biedt voor antioverheidsextremisme.

Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Fenomeenanalyse Extremisme Noord-Nederland van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in opdracht van de gemeente Groningen.

Off- en online sociale netwerken
Uit het onderzoek blijkt dat nieuwe vormen van extremisme zijn opgekomen in Noord-Nederland. Deze kunnen veelal gekarakteriseerd worden als anti-overheid en er is een toenemende kruisbestuiving met (vooral) radicaal- en extreemrechts gedachtegoed.
In dit nieuwe extremisme spelen formele organisaties een beperkte rol. De bewegingen zijn gebaseerd op losse (offline en online) sociale netwerken en gelegenheidscoalities.

Lees verder via rtvnoord.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.