05:57
25 juni 2022

Nieuwe bodycams in zomer 2021 volledig operationeel

Nieuwe bodycams in zomer 2021 volledig operationeel

De politie heeft onlangs met het Nederlandse bedrijf Zepcam een contract gesloten voor de levering van ongeveer tweeduizend bodycams. De bedoeling is dat alle eenheden in het tweede kwartaal van 2021 zijn uitgerust met de apparaten.

De afgelopen jaren is in het korps uitvoerig getest met bodycams. Daaruit bleek dat de apparaten een waardevolle toevoeging zijn bij het politiewerk. Professioneel gebruik van de camera’s kan het de-escalerende effect van het politieoptreden versterken. Onderzoek toont aan dat politiemedewerkers die een bodycam dragen zich ook veiliger voelen. Het gebruik van bodycams leidt tot minder agressie en geweld tegen agenten.

Veiligheidsgevoel
‘Collega’s die de bodycam gebruiken, vertellen dat als de spanning oploopt, het simpelweg helpt om te melden dat het verdere gesprek wordt opgenomen’, zegt Myria van Lith, voorzitter van de stuurgroep implementatie bodycams. ‘Alle partijen houden zich dan in. Dat heeft een positief effect op het veiligheidsgevoel van collega’s.’
Van Lith benadrukt dat mensen die onder invloed zijn of stress ervaren, heel anders kunnen reageren als de bodycam wordt ingezet. ‘Je moet dus goed kunnen inschatten wanneer het maken van opnamen helpt en wanneer niet. Daarom is er extra aandacht voor de begeleiding van bodycamdragers op de werkvloer.’

Lees verder via politie.nl

Meer leren over Tools in Toezicht? Doe 10 november online mee aan de nieuwe editie van het Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie van het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.