04:36
20 juni 2024

NCAB: Sneller handhaven bij online antisemitisme

NCAB: Sneller handhaven bij online antisemitisme

Toezichthouders Autoriteit Persoonsgegevens en Autoriteit Consument en Markt moeten er per direct streng op toezien dat online platforms zoals Instagram en X zich aan de wet houden en online antisemitisme aanpakken. Nederland werkt nog aan de implementatie van Europese wetgeving hiertoe, maar er is nu actie nodig.

Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB): “Dit moet nú de topprioriteit zijn van de Nederlandse toezichthouders.”

Sinds het geweld in Israël en Gaza is opgelaaid, ontvangt de NCAB een groeiend aantal signalen van online antisemitisme. Dit soort uitingen vergroot de maatschappelijke tegenstellingen in Nederland en kan leiden tot fysieke onveiligheid voor Joden.
Sinds augustus 2023 moeten grote online platforms voldoen aan de Europese Digital Services Act (DSA). Volgens deze EU-wetgeving moeten socialemediaplatforms haatberichten van hun platforms verwijderen. De NCAB stelt vast dat dit onvoldoende gebeurt. Op basis van de DSA kunnen toezichthouders Autoriteit Persoonsgegevens en Autoriteit Consument hier nu al op handhaven en bijvoorbeeld boetes laten opleggen aan socialemediaplatforms. Echter, Nederland werkt nog aan de implementatie van de DSA.

Lees verder via rijksoverheid.nl

Meer leren over de omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie van Otto Adang en andere docenten? Kom vanaf 9 november naar de  Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie’ van het Haags Congres Bureau die start op 9 november 2023.

Meer leren over een toezichthouder in verbinding en ontwikkelingen en trends in overheidstoezicht? Kom op donderdag 23 november, 7 december en 14 december naar de  HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met onder meer Prof. dr. Esther Versluis, hoogleraar European Regulatory Governance aan de Universiteit Maastricht en Dr. Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *