03:07
05 oktober 2022

Expired: ‘Met alleen repressie krijg je nog geen veiligheid’

Over veiligheid horen we almaar „oorlogstaal”. Dat moet anders, vindt Marc Schuilenburg. „Denken in onveiligheid heeft een katalyserend effect.”

‘Je hoopt dat het je nooit overkomt…’ De Week van de Veiligheid trapte maandag af met alarmerende woorden. In de campagne gaat het over ‘aanpak’ en ‘ellende’ en over ‘criminaliteit’ en ‘diefstal’. Geïnteresseerden krijgen tips over ‘agressie en geweld’ en een roadshow ‘Laat je niet overvallen’ toert door het hele land.

Week van de Onveiligheid zou een betere naam zijn geweest. Maar over veiligheid gaat het in onze samenleving eigenlijk altijd en alleen in negatieve zin, zegt Marc Schuilenburg, criminoloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De positieve betekenis van veiligheid, als ‘geborgenheid’ of ‘verbondenheid’, wordt vergeten.

Hierdoor is alle veiligheidsbeleid op onveiligheid gebaseerd. Er is een ‘ongebreidelde bestrijdingsbegeerte’ ontstaan, mede door de bloeiende veiligheidsindustrie, die leidt tot nóg meer agenten, nóg meer fouilleren, nóg meer camera’s, nóg hogere straffen. ‘Controle’, ‘repressie’, ‘bestrijden’, ‘vergelden’ is de bijbehorende terminologie. „Oorlogstaal” noemt Schuilenburg het. Rotterdam heeft het over ‘targets’ en ‘stadsmariniers’ en in het laatste Veiligheidsplan van Amsterdam, 52 pagina’s, staat de term ‘aanpakken’ liefst 210 keer. „Ze pakken alles maar aan.”

Lees verder via

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.