06:22
03 oktober 2022

Meer jongeren om valse ID-kaart naar Halt

Steeds meer minderjarige jongeren krijgen een Haltstraf vanwege het gebruik van een valse identiteitskaart bij het uitgaan. Jaarlijks gaat het om honderden jongeren, blijkt uit de cijfers die Halt daarover bijhoudt.

In 2015 ging het om 350 jongeren, vorig jaar om 428. Na de eerste drie maanden van 2017 staat de teller al op 147 jongeren. Volgens Halt is de toename grotendeels te verklaren doordat horeca, politie, gemeenten en Halt beter samenwerken. Dat gebeurt onder meer in Breda, Tilburg, Rotterdam en Haarlem.

De organisatie benadrukt dat nog steeds maar een klein percentage van de jongeren bij Halt terechtkomt. De meeste jongeren komen weg met een waarschuwing.

Ongeveer 20 procent van de jongeren gebruikt bij het uitgaan een identiteitskaart die geleend of nep is, zeggen een kleine 2000 jongeren van Stemmingmakers, het jongerenpanel van Scholieren.com. Bij eenzelfde onderzoek in 2014 zei een bijna even groot deel van de jongeren dit te doen. Ze lieten toen zien hoe dat vervalsen ging.

Klik hier (.pdf) voor de enquête van Stemmingsmakers.

In 2014 is de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. In tegenstelling tot de scholieren van 16 en 17 die in 2014 meededen, zijn de huidige 18-minners opgegroeid met de nieuwe drankregels.

Gemakkelijk

Het is nog steeds gemakkelijk om een vals ID-bewijs te gebruiken, zeggen scholieren tegen de NOS. Een foto van een identiteitskaart tonen op je mobiel is soms voldoende. Jongeren veranderen dan de geboortedatum op die foto, om 16 of 18 jaar te lijken. Dat doen ze om bijvoorbeeld alcohol te kunnen kopen, of om toegang te krijgen tot clubs, feesten of kroegen die een minimumleeftijd hanteren.

Ik leen een kaart van een vriendin om binnen te komen bij 16-plus-feesten. Dat is in mijn vriendengroep normaal. [Scholiere (15)]

Ongeveer de helft van de scholieren betaalt geld voor een vervalsing. Zo’n 17 procent van de jongeren zegt dat ze een kaart van iemand anders lenen. “Ik leen een kaart van een vriendin om binnen te komen bij 16+-feesten. Dat is in mijn vriendengroep normaal”, zegt een meisje van 15.

Wie gepakt wordt met een valse identiteitskaart, krijgt een waarschuwing, een doorverwijzing naar Halt of een boete. Vaak sturen politie en justitie jongeren bij een eerste keer naar Halt. Dat geeft minderjarigen de mogelijkheid te leren van hun fouten en heeft later geen gevolgen voor het afgeven van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Lees verder via NOS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.