01:59
12 juli 2024

Meer experimenten met online gebiedsverbod

Meer experimenten met online gebiedsverbod

Of zo’n aanpak het uiteindelijk zal redden bij de rechter, is vooralsnog niet duidelijk.

De burgemeesters van Zoetermeer, Den Haag en Delft willen experimenteren met een digitaal gebiedsverbod. Op die manier hopen de gemeenten gewelddadige jongerengroepen uit de regio aan te pakken en het aantal geweldsdelicten te verminderen.

Drillrap
Het is een volgende stap in de aanpak van onder meer drillrapgroepen in de drie steden, meldt Omroep West. Een digitaal gebiedsverbod is een middel dat de burgemeesters daarvoor kunnen gebruiken. Maar dat is wel moeilijk voor elkaar te krijgen, blijkt uit de brief die de burgemeesters naar de gemeenteraden hebben gestuurd. Bij een onlinegebiedsverbod wordt een persoon (tijdelijk) de toegang tot bepaalde sociale media of websites ontzegd. Ook een tijdelijk verbod op het doen van specifieke uitlatingen online behoort tot de mogelijkheden.

Lees verder op binnenlandsbestuur.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *