10:01
02 juni 2023

Maatschappelijke impact op mens en milieu staat centraal in toezicht ILT

Maatschappelijke impact op mens en milieu staat centraal in toezicht ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in 2022 vergunningen verleend, geïnspecteerd, onderzoek gedaan, gesignaleerd, gewaarschuwd en gehandhaafd. Het uitgangspunt voor het toezicht was het bereiken van zoveel mogelijk maatschappelijk effect om de veiligheid, het vertrouwen en de duurzaamheid in transport, infrastructuur, milieu en wonen te vergroten. Hoe de ILT dit deed, is te lezen in het jaarverslag 2022 dat op 17 mei naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Inspecteur-generaal (waarnemend), Mattheus Wassenaar: “In 2022 nam de ILT afscheid van inspecteur-generaal Jan van den Bos. In december ging hij – na 7 jaar – met pensioen. Het is mede zijn verdienste én dat van alle ILT’ers dat de effectiviteit in het toezicht is gegroeid en daardoor ook de zichtbaarheid van de ILT in de samenleving. Dit jaarverslag presenteer ik dan ook met gepaste trots.”

In 2022 zijn aansprekende resultaten geboekt. In augustus publiceerde de ILT de beleidsregel op brandstoffen. Deze regel stelt strengere kwaliteitseisen aan in Nederland geproduceerde brandstoffen die vooral bestemd zijn voor West-Afrikaanse landen.

De ILT oefende extra toezicht uit op ProRail met aandacht voor de randvoorwaarden voor en de resultaten over de veilige berijdbaarheid van het spoor.

Het jaarverslag besteedt ook aandacht aan de inspecties op de statiegeldregeling voor kleine plastic flesjes én de inzet bij de totstandkoming van statiegeld op blik. Ook waarschuwde de ILT voor de verschuiving van milieurisico’s naar andere afzetmarkten bij bodemas.

Lees verder via ilent.nl

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM, is spreker tijdens het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 24 mei bij Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag met verder o.a. Angeline van Dijk prof dr. Karin van Wingerde, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *