09:31
22 juli 2024

Limburg wil gezondheidsonderzoek naar Chemelot

Limburg wil gezondheidsonderzoek naar Chemelot

De provincie Limburg wil een onderzoek naar de invloed van industrieterrein Chemelot op de gezondheid van omwonenden en werknemers op het terrein. In een motie verzoeken Provinciale Staten het college om aan het kabinet te vragen de effecten van Chemelot in kaart te brengen.

Onlangs kondigde het kabinet aan dat het wil laten onderzoeken wat de gezondheidseffecten zijn van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Limburg wil dat in dat onderzoek ook Chemelot in Geleen wordt meegenomen.

Het college van Gedeputeerde Staten zegt dat het de behoefte aan een onderzoek onderschrijft en daarover in gesprek gaat met het kabinet.

Rekenkamer
Chemelot ligt als industrieterrein ingeklemd tussen de gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek. In die drie gemeenten wonen ruim 130.000 mensen. Politieke partijen als PvdA, SP, D66 en Partij voor de Dieren vrezen dat stoffen die bedrijven op Chemelot uitstoten slecht zijn voor de gezondheid van de inwoners.

Lees verder via nos.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding die start op 23 november in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Leonie Schakel, NZa, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Meer informatie vindt u hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *