10:42
08 juni 2023

Levenslange gevangenisstraffen geëist in liquidatieproces Eris

Levenslange gevangenisstraffen geëist in liquidatieproces Eris

Het Openbaar Ministerie eist een levenslange gevangenisstraf tegen de voorman van motorclub Caloh Wagoh. Hij leidde volgens het OM een criminele organisatie die zich liet inhuren als moordcommando. Vijf mensen werden vermoord, voor elf liquidaties werd opdracht gegeven. Ook opdrachtgevers en leiders binnen de organisatie hoorden levenslange gevangenisstraffen tegen zich eisen. Voor de uitvoerders varieerden de strafeisen van 20 tot 30 jaar cel, en 10 jaar voor de kroongetuige.

De 19 verdachten die de afgelopen maanden voor de rechter stonden in het onderzoek Eris – een van de omvangrijkste liquidatieonderzoeken in Nederland – vormden volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie, gericht op het doodschieten van mensen voor geld. Twee van de verdachten maakten geen deel uit van de organisatie, maar deden evengoed mee als uitvoerder of opdrachtgever.

Uit het dossier komt volgens het Openbaar Ministerie een beeld naar voren van een criminele organisatie zoals we die niet eerder hebben gezien, met het doodschieten van mensen als verdienmodel. Wie maar genoeg betaalde, kon dit moordcommando inhuren om het vuile werk op te knappen. “Met een simpel chatberichtje op een PGP-telefoon werd beslist over leven en dood,” zeiden de officieren van justitie op zitting. “En anderen waren bereid deze moordopdrachten uit te voeren. Door de aanhouding van de verdachten is de liquidatie-organisatie een halt toegeroepen.”

Lees verder via om.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *