10:29
27 januari 2022

Lang zittende bestuurder heeft meer tegenkracht nodig

Lang zittende bestuurder heeft meer tegenkracht nodig

Bij misstanden in de semipublieke sector speelt de lange zittingsduur van bestuurders vaak een grote rol, blijkt uit onderzoek van Meike Bokhorst en Sjors Overman. Terwijl de macht van bestuurders met de jaren toeneemt, groeit de tegenmacht van raden van toezicht en ondernemingsorganen vaak nauwelijks mee en functioneren externe toezichthouders soms onvoldoende. ‘Lang zittende bestuurders moeten meer tegenkracht krijgen.’

Het leek Bokhorst, onderzoeker toezicht aan de Universiteit Utrecht (UU), een goed idee eens een breinaald te halen door al die rapporten over misstanden in de semipublieke sector en met name de rol van de lang zittende bestuurder onder de loep te nemen en waar ze tegenaan lopen als ze er al lang zitten. In het boek ‘Bestuurlijk verval in de semipublieke sector. Toezicht als meegroeiende tegenkracht’ analyseren zij en Overman, eveneens werkzaam aan de UU als universitair docent en onderzoeker naar publieke verantwoording, veertig cases op het aandeel van bestuurlijk verval bij misstanden in de semipublieke sector (zorg, onderwijs, wonen en cultuur). Ook keken ze naar de rol van de interne en externe toezichthouders.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meike Bokhorst verzorgt vrijdag 17 december 2021 samen met Paul van Dijk het seminar ‘Reflectief toezicht’ in de HCB Seminarreeks ” Toezicht in Transitie 2021 – Next level toezicht in de praktijk’, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − zestien =