08:04
07 mei 2021

Kinderopvang meldt 20 procent meer seksueel misbruik of mishandeling

Kinderopvang meldt 20 procent meer seksueel misbruik of mishandeling

Vanuit de kinderopvang zijn er in 2017 20 procent meer meldingen bij de vertrouwensinspecteur (VI) gedaan over vermoedens van seksueel misbruik of mishandeling, in totaal 128 meldingen. Dit komt waarschijnlijk mede doordat betrokkenen de weg naar de VI eerder en beter weten te vinden. Toch ziet de inspectie ook dat kinderopvangprofessionals niet precies weten wat hun plichten zijn als ze mishandeling of misbruik vermoeden. Dit melden de Onderwijsinspectie en BMK.

SEKSUEEL GEWELD
In 2017 is het aantal meldingen over seksueel geweld tegen kinderen gestegen, en dan met name het aantal meldingen over seksuele intimidatie van 6 naar 24. Verder valt op dat het aantal meldingen seksueel geweld in de gastouderopvang fors gestegen is van 5 naar 22.

FYSIEK EN PSYCHISCH GEWELD
De meeste meldingen bij de VI gaan over fysiek geweld, zoals (opzettelijke) mishandeling, ongewenste aanrakingen (zoals slaan, duwen, schoppen) of dreigen met geweld. Dit waren er in 2017 54.
In de categorie (ernstig) psychisch geweld gaat het bijvoorbeeld om grove en langdurige pesterijen, beledigingen of verwaarlozing/het aan zijn of haar lot over laten van een kind. In 2017 zijn hiervan 17 meldingen gemaakt.

Lees verder via nationaleonderwijsgids.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + vier =