08:45
03 oktober 2022

Kabinet helpt de privacy van mensen beter te beschermen

Kabinet helpt de privacy van mensen beter te beschermen

De wereld digitaliseert in zo’n rap tempo dat mensen snel hun privacy uit het oog kunnen verliezen. Uiteraard biedt technologie veel kansen, maar er kleven ook risico’s aan. Zo delen mensen – bedoeld of onbedoeld – allerlei gegevens in ruil voor gemak. Grote techbedrijven profiteren daarvan zonder duidelijk op de gevolgen voor de privacy te wijzen. Het kabinet wil daarom meer doen tegen ongebreideld gegevens slurpen door bedrijven en daarnaast de mogelijkheden voor mensen vergroten om de eigen privacy te beschermen. Dat schrijft minister Dekker (voor Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.

“Technologische vooruitgang biedt enorm veel kansen en gemak voor mensen. Ons leven regelen we steeds meer online. Dat biedt veel gemak, snelheid en bovendien plezier. Maar we moeten niet naïef zijn. Er kleven ook nadelen aan en die moeten we het hoofd bieden.” aldus Dekker.

Grote techbedrijven verzamelen veel persoonsgegevens en maken op basis daarvan profielen van mensen. Om te voorkomen dat personen op basis van hun digitale profiel van producten en diensten worden uitgesloten of een hogere prijs betalen, wil het kabinet de regels hierover aanscherpen. Ook op andere manieren treedt het kabinet op, bijvoorbeeld door misbruik van seksueel beeldmateriaal (wraakporno) zelfstandig strafbaar te maken.

Lees verder via rijksoverheid.nl

Zijn de Big Tech bedrijven digitale gangsters? Dit is het thema van de eerste Veiligheidstafel Live! die gehouden wordt in Internatonaal Perscentrum Nieuwspoort op 27 november 2019. Met Bob Hoogenboom en spraakmakende gasten wordt u 5 keer per jaar bijgepraat op een urgent thema in veiligheid & maatschappij. Kijk voor meer informatie op de site van het Haags Congres Bureau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.