07:52
23 mei 2024

Justitie weet criminelen nauwelijks in hun portemonnee te raken

Justitie weet criminelen nauwelijks in hun portemonnee te raken

Kamerleden van zowel oppositie als coalitie zijn ontevreden over de vorderingen die Justitie maakt in het afpakken van crimineel vermogen uit georganiseerde misdaad, meldt de Volkskrant. Vorig jaar werd slechts 77 miljoen euro geïncasseerd, terwijl er jaarlijks naar schatting tussen de 15 en 20 miljard euro aan crimineel geld rondgaat.

Het bedrag van 77 miljoen euro is exclusief ontnemingen bij grote, institutionele schikkingen. Daar was vorig jaar 184 miljoen euro mee gemoeid. ,,Het is een bedroevend resultaat”, zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. ,,Misdaad mag niet lonen, maar het loont enorm. Dat is niet rechtvaardig.” Volgens Van Nispen ontbreekt het aan regie, samenwerking en capaciteit in de justitiële keten.

Lees verder via ad.nl

Meer leren? Volg 24 juni het online seminar De Veilige Gemeente Online Summer Special 2020/2021 – Ondermijning aanpakken tijdens en na de lockdown. Met topsprekers prof. dr. Hans Boutellier (VU en Verwey-Jonker Instituut), Shanna Mehlbaum (Mehlbaum Onderzoek & Advies), Arnout de Vries (TNO, Heidie Pols (Haags Economische Interventie Team) en Krista Schram (Hogeschool Inholland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *