01:20
15 juni 2021

Invloed WhatsApp-buurtpreventiegroepen op sociale veiligheid blijkt beperkt

Invloed WhatsApp-buurtpreventiegroepen op sociale veiligheid blijkt beperkt

WhatsApp-buurtpreventiegroepen zijn goed voor de sociale cohesie in de buurt, maar je vangt er nauwelijks boeven mee. Dit blijkt uit onderzoek dat het Verwey-Jonker Instituut uitvoerde samen met Mehlbaum onderzoek en de Vrije Universiteit, in opdracht van Politie en Wetenschap.

WhatsApp-buurtgroepen zijn een wijdverspreid fenomeen in Nederland. Duizenden Nederlanders helpen via deze groepen mee om hun buurt in de gaten te houden en delen verdachte situaties met elkaar. In hoeverre dit daadwerkelijk bijdraagt aan sociale veiligheid is echter nog nauwelijks onderzocht. In dit onderzoek volgden we meer dan een jaar zes WhatsApp-buurtgroepen in Almere, Amstelveen, Amsterdam en Tilburg. We brachten, op basis van een analyse van chatgeschiedenissen en gesprekken met beheerders en andere buurtbewoners, politie- en gemeentemedewerkers, in kaart wat zich allemaal afspeelt in deze appgroepen, en welke maatschappelijke gevolgen de groepen met zich meebrengen.

Lees verder via verwey-jonker.nl

Meer leren over burgers in opsporing? Kom 11 april naar het Nieuwspoort Seminar ‘De Veilige Gemeente 2019 – Burgers in opsporing’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met o.a Ronald van Steden, VU Amsterdam (over bovenstaand onderzoek), Eric Bervoets (Bureau Bervoets), Arnout de Vries (TNO) en Marnix Eysink Smeets (Inholland)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 4 =