05:49
27 mei 2024

Internationaal phishing-netwerk opgerold, vijf arrestaties in Nederland

Internationaal phishing-netwerk opgerold, vijf arrestaties in Nederland

De politie heeft in verschillende landen een groot phishing-netwerk opgerold dat nep-websites van bijvoorbeeld banken en overheidsinstanties verkocht aan andere criminelen, die er op hun beurt mensen mee probeerden op te lichten. Zo zijn 500.000 creditcardgegevens buitgemaakt en 1,2 miljoen wachtwoorden gestolen.

Wereldwijd zijn er 37 mensen gearresteerd, vijf van hen in Nederland. In totaal doorzochten politiediensten meer dan 70 adressen. Het onderzoek begon al in de zomer van 2022 en stond onder leiding van de Londense politie. Ook de Nederlandse politie, Europol en de FBI waren erbij betrokken.

Het netwerk LabHost op het darkweb werd volgens de Londense politie in 2021 opgezet door een crimineel cybernetwerk. Oplichters zonder technische vaardigheden konden inloggen en kiezen uit bestaande sites of op maat gemaakte pagina’s aanvragen van vertrouwde merken die waren nagemaakt.

Lees verder via nos.nl

Meer leren over ondermijning, verwarde personen en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV (online gebiedsverboden en demonstratierecht? Kom 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen), mr. Jan van der Grinten (Van Doorne en Universiteit Leiden) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *