01:03
27 april 2024

Inspectie roept besturen en opleidingen op hun rol te pakken bij uitbannen van stagediscriminatie

Inspectie roept besturen en opleidingen op hun rol te pakken bij uitbannen van stagediscriminatie

Besturen en opleidingen moeten hun verantwoordelijkheid stevig oppakken en ervoor zorgen dat stagediscriminatie zo min mogelijk een rol kan spelen in de studieloopbaan van studenten. De inspectie roept besturen en opleidingen dan ook op om stagediscriminatie expliciet te benoemen en concreet te maken in visie en beleid. Te beginnen met een duidelijke norm; we tolereren discriminatie niet. Communiceer ook duidelijk met het leerbedrijf over wat er onder een positief pedagogisch leerklimaat wordt verstaan en wat je van elkaar mag verwachten, mocht stagediscriminatie zich voordoen.

Stagediscriminatie is een probleem
Dat stagediscriminatie een probleem is staat vast. Toch blijkt uit het onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs ‘Stagediscriminatie in het mbo’ dat er nog nauwelijks specifiek beleid ten aanzien van stagediscriminatie is. Instellingen voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) hebben geen duidelijke definitie van wat stagediscriminatie is en de mbo-instellingen die de inspectie bezocht, gaven aan dat meldingen niet goed worden bijgehouden. Met als gevolg dat studenten niet precies weten wanneer zij gediscrimineerd worden en het dus ook niet melden.

Angst om discriminatie te melden
Studenten gaven aan dat zij betwijfelen of er iets gebeurt met een melding en ze zijn bang om discriminatie te melden. Ze denken dat ze een slechte beoordeling krijgen of studievertraging oplopen als ze iets melden. Sommige studenten zien discriminatie zelfs als een gegeven in het leven wat erbij hoort.

Lees verder via sociaalweb.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn  georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *