06:01
07 december 2022

Impact van openbaarheid – Wat kunnen toezichthouders leren

Nivel heeft onderzoek gedaan naar het openbaar maken van tuchtuitspraken in de zorg. De impact van het tuchtrecht op een arts/zorgverlener is enorm. Het openbaar maken van een berisping of andere maatregel heeft vergaande gevolgen voor deze zorgverlener. Het staat op internet, dus je bent bijna voorgoed besmet. Je krijgt geen of minder patiënten en de impact op het privé-leven is enorm. Meer dan 1 op de tien zorgverleners stopt met werken. Zoiets kost ook de samenleving geld.
Heeft het openbaar maken van tuchtrechtelijke uitspraken dan wel het gewenste effect? Wat levert naming and shaming op voor de langere termijn? Een fout door een arts/zorgverlener kan verstrekkende gevolgen hebben voor degene aan wie hij zorg verleent. Dat is nu eenmaal inherent aan het werk van de zorgverlener. Maar is het wel terecht dat deze zorgverlener vaker aan de schandpaal wordt genageld en daarmee zwaarder wordt gestraft dan elke andere professional die een fout maakt?
Meer algemeen: Niet alleen het tuchtrecht in de zorg, maar elke toezichthouder moet rekening houden met de impact van het openbaar maken van zijn sancties.

 

Lees verder via Nivel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.