11:34
21 juni 2021

Hoe zou Nederland reageren als basisscholen moeten harmoniseren (en onder de definitie van kinderopvang vallen)?

Hoe zou Nederland reageren als basisscholen moeten harmoniseren (en onder de definitie van kinderopvang vallen)?

Peutercentra en voorschoolse educatie vallen sinds 1 januari 2018 onder de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Dit betekent dat alle voorschoolse voorzieningen nu ‘geharmoniseerd’ zijn. Hiermee valt voorschoolse educatie onder de definitie van kinderopvang en niet onder de definitie onderwijs waarbij de ontwikkeling van het jonge kind centraal staat.

Voorschoolse educatie wordt door de harmonisatie onder andere onderdeel van het financieringssysteem van de kinderopvang en dus een ‘arbeidsmarktinstrument’ waardoor ouders hun kinderen kunnen onderbrengen als ze aan het werk zijn. Ik ben benieuwd hoe Nederland reageert als we het basisonderwijs ook gaan harmoniseren en dat ouders hier dus ook een uurprijs voor hun kind moeten gaan betalen. Ouders kunnen dan een gewenst aantal uren inkopen bij een basisschool. Wat er dan gebeurt, is dat veel ouders hun kind thuis houden van school omdat ze het te duur vinden of teveel administratief gedoe. Er komt een kloof tussen werkende ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag en ouders die dat niet hebben. Basisonderwijs harmoniseren is net zo absurd als dat ouders nu uren moeten inkopen voor voorschoolse educatie.

Lees verder via spelenderwijsutrecht.nl

Meer leren? Kom op 4 december naar De Nationale Directeurendag Kinderopvang en Basisonderwijs 2018 – 2 Nieuwspoort Seminars op 1 dag! Kies Positie! & De Kracht van samen veranderen. Met oa Yvette Vervoort (Buro8020), Robert Jan Simons (Visie op leren), Hans van der Loo (Betterday, Energyfinder), John Vonk (IKC De Toverberg) en Rudie Peeters (Hoera Kindercentra).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + acht =