04:14
20 juni 2024

‘Hoe stimuleer je de grote middenmoot die het wel goed wil doen?

‘Hoe stimuleer je de grote middenmoot die het wel goed wil doen?

Het naleven van regels is nog te veel het doel in plaats van het middel. Dat vindt Martin de Bree van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij pleit ervoor dat toezichthouders meer gebruikmaken van privaat toezicht en daar beter op toezien. “Als je in gesprek gaat over de eigen plannen en voornemens van bedrijven, stimuleer je hen om te verbeteren.”

Martin de Bree doet bij de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoek naar innovatief toezicht (zie kader). “Als toezichthouder is het erg belangrijk om te kijken naar het verschil tussen wat bedrijven zeggen dat ze doen en wat ze in werkelijkheid doen. Die twee kunnen bij privaat toezicht ontkoppeld zijn, bijvoorbeeld als de interne audits (controles) die een bedrijf doet niet goed lopen of als veiligheidsprocedures niet goed worden uitgevoerd.

Toezichthouders kunnen veel winst behalen als ze hiernaar kijken en de bedrijven dan een spiegel voorhouden. Als je dat op de juiste manier doet, stimuleer je bedrijven om te verbeteren. Je spreekt ze namelijk aan op hun eigen beleid en eventuele tegenstrijdigheden bij het realiseren van hun doelstellingen. Het bevordert tweede orde leren bij bedrijven: reflecteren op het leren. Dus dat bedrijven niet alleen maar fouten corrigeren, maar ook de oorzaak aanpakken.”

Lees verder via toezine.nl

Meer leren van prof. dr. Esther Versluis over een toezichthouder in verbinding en ontwikkelingen en trends in overheidstoezicht? Kom op donderdag 23 november, 7 december en 14 december naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met verder onder meer Dr. Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *