02:38
16 september 2024

Het voorkomen van herhalingscriminaliteit door een sluitende aanpak van ex-gedetineerden

Het voorkomen van herhalingscriminaliteit door een sluitende aanpak van ex-gedetineerden

Het voorkomen van herhalingscriminaliteit door een sluitende aanpak van ex-gedetineerden

Frank van Summeren, adviseur zorg en veiligheid bij RONT Management Consultants en hoofddocent op de HCB Cursus Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024

Per jaar keren ruim dertigduizend ex-gedetineerden burgers terug in de maatschappij. Veel van hen vallen na hun detentie terug in strafbaar gedrag wat leidt tot overlast, onveiligheid en hoge maatschappelijke kosten. Voldoende redenen om recidive van ex-gedetineerden waar mogelijk te voorkomen door het verlenen van nazorg na detentie.

Terugkeer vanuit detentie
Een goede terugkeer van ex-gedetineerde burgers in de maatschappij is voor iedereen van belang. Voor de ex-gedetineerden om te voorkomen dat zij in hun oude gedrag terugvallen. Maar ook voor hun omgeving die hierdoor geen hinder ondervindt van overlast en criminaliteit. Het is in eerste instantie de ex-gedetineerde burger zelf die verantwoordelijk is voor zijn re-integratie in de samenleving. In de praktijk blijkt echter dat een groot deel van de ex-gedetineerden die terugkeren in de maatschappij te maken hebben met meervoudige problematiek waardoor het voor hen moeilijk is om een ‘normaal’ leven te leiden. Het gaat hier bijvoorbeeld om psychiatrische problemen, een alcohol- en/of drugsverslaving, geen eigen woonruimte, geen opleiding, geen baan, hoge schulden en geen of verkeerde vrienden. Ex-gedetineerden zijn dan ook gebaat bij ondersteuning wanneer zij terugkeren vanuit detentie.

Voorbereiding tijdens detentie
Een goede terugkeer van ex-gedetineerden in de maatschappij begint al tijdens de detentie, waarin zij worden voorbereid om weer op eigen benen te staan. Daarnaast kunnen tijdens detentie alvast een aantal basisvoorwaarden voor re-integratie in de samenleving worden geregeld waaronder een identiteitsbewijs, inkomen, onderdak, schuldhulpverlening en de benodigde (geestelijke) gezondheidszorg. Deze voorbereidingen moeten ertoe leiden dat de overgang van detentie naar de samenleving zonder problemen verloopt voor de ex-gedetineerden waardoor zij een nieuwe start kunnen maken zonder te vervallen in het plegen van strafbare feiten of het veroorzaken van overlast.

Integrale persoonsgerichte aanpak
Om een duurzame gedragsverandering te bewerkstelligen bij een ex-gedetineerde die te maken heeft met meervoudige problematiek, volstaat het niet om slechts één of enkele problemen van hem of haar aan te pakken, maar is een breed opgezet nazorgtraject noodzakelijk waarin aandacht wordt besteed aan alle leefgebieden. Bij een dergelijke integrale persoonsgerichte aanpak zijn veelal tal van organisaties en maatschappelijke instanties betrokken die gezamenlijk de problematiek te lijf gaan met als doel om herhalingscriminaliteit in de toekomst te voorkomen.

Tijdens de HCB Cursus Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024 leert u hoe u stelstelmatige daders aanpakt die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de gepleegde criminaliteit en ervaren overlast, hoe u integraal urgente complexe meervoudige problematiek bij veelplegers aanpakt, op welke manier u de samenwerking tussen betrokken professionals en organisaties organiseert en regisseert, hoe u rechtmatig en doelmatig informatie uitwisselt en op welke manier u voorkomt dat een dreigende situatie escaleert en leidt tot maatschappelijke onrust.

Meer leren? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april 2024 in Den Haag.
U kunt ook eerst meedoen aan de online voorlichtingsbijeenkomst op 28 maart om 16.00 uur. Meld u aan door een mail te sturen naar info@haagscongresbureau.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *