02:02
29 september 2023

Expired: Het verkeerde voorbeeld – Kinderrechten

Een week geleden verscheen een blog over mijn werk voor KinderrechtenNU. Dat de blog op Facebook naast positieve en kritische reacties, ook racistische reacties teweeg bracht verbaasde mij echter. Ik zou onder andere terug moeten gaan naar eigen land en een retour moeten boeken.

Hoewel ik een Afghaanse achtergrond heb, ben ik geboren en getogen in Amsterdam, met een retour zou ik weer linea recta in Nederland terecht komen. Een ongelukkig gekozen uitspraak van de persoon die deze uitlating deed.

Ook werd er gezegd dat mensen zoals als wij (vluchtelingenkinderen) alleen naar Nederland komen om te kunnen profiteren. Ik dacht aan mijn achternichtje Hogaei Oriakheil , die op haar 12e als vluchteling naar Nederland kwam. In Nederland leerde ze op twaalfjarige leeftijd pas lezen en schrijven. Ik kan me nog goed herinneren dat ze me vertelde dat de juffrouw haar leerde hoe een pen vast te houden. Inmiddels is ze internist in opleiding en volgt ze naast haar specialisatie ook nog eens een masteropleiding aan de Erasmus Universiteit. De kansen die haar als kind geboden zijn in Nederland, hebben haar in staat gesteld om terug te geven aan de maatschappij.

Hoewel ik de racistische reacties op Facebook natuurlijk niet persoonlijk kon nemen, vond ik het toch zeer kwalijk dat de personen die deze uitingen deden vaak kinderen of kleinkinderen hebben en het discriminatoire gedrag waarschijnlijk ook naar (eigen) kinderen toe communiceren. De uitingen duiden allemaal in dezelfde richting: de toenemende polarisering in de maatschappij.

Ik realiseerde me na het lezen van de reacties hoe belangrijk het is om kinderen ook vanuit het onderwijs te stimuleren in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Wanneer kinderen onze ‘Nederlandse’ normen en waarden, als non-discriminatie zoals vastgelegd in artikel 1 van de grondwet, niet van huis uit meekrijgen, hoop ik dat kinderen deze mee kunnen krijgen in het onderwijs.

Deze normen en waarden zijn wat mij betreft universeel en ook verankerd in het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Ieder kind heeft het recht om begeleid te worden in de opvoeding, vooral wanneer ze vanuit huis uit het verkeerde voorbeeld meekrijgen!

Bron: SociaalWeb

Bekijk ook  De Kinderrechtenchecklist op Kinderrechten.nu

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *