03:51
29 februari 2024

Expired: Het recht om vergeten te worden Kleine aanpassingen in de privacyregelingen kunnen voor pijnlijke verrassingen zorgen.

Bij de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming ligt de nadruk vooral op de meldplichten bij datalekken. We zouden bijna vergeten, zegt Walter van Holst, waar het eigenlijk om gaat: de privacybelangen van de betrokken burgers en de rechten waar zij aanspraak op kunnen maken. In dit artikel besteedt hij extra aandacht aan ‘het recht om vergeten te worden’

Sinds 25 mei geldt in de Europese Unie de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Alle organisaties in de publieke en private sector worden geacht vanaf die datum hun bedrijfsvoering in overeenstemming te brengen met die verordening; ze krijgen daarvoor de tijd tot 25 mei 2018. Sinds 1 januari geldt ook al de meldplicht datalekken, die verplicht om potentiële blootstelling van vertrouwelijke persoonlijke gegevens te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Beide regelingen leggen het accent op handhaving en compliance, en dat is natuurlijk niet voor niets. De basisprincipes blijven ongewijzigd, het is vooral de handhaving die met deze regelingen tanden krijgt.

Lees verder via AgConnect –  Het recht om vergeten te worden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *