05:38
24 januari 2022

Hans Boutellier in Binnenlands Bestuur over de ambtenaar 3.0

Hans Boutellier in Binnenlands Bestuur over de ambtenaar 3.0

‘Het beeld dat de overheid zich kan terugtrekken is te ver doorgeschoten. Ook in de participatiesamenleving blijft de gemeente aan zet.’ Dat stelt wetenschappelijk directeur Hans Boutellier in een interview met Binnenlands Bestuur.

Die samenleving vraagt echter wel om 3.0 ambtenaren. ‘We leven in een postideologische en pragmatische maatschappij.’ En volgens Boutellier is dat problematisch, omdat we er niet echt in geloven. ‘Althans niet zoals in bijvoorbeeld een religie of het communisme. De passie en de richting moet tegenwoordig echt uit het onszelf komen.’ En dat vraagt een nieuw type bestuurder en ambtenaar, zeker bij de lokale overheid, aldus Boutellier.

Hij schreef samen met onderzoekers Freek de Meere en Rob Gilsing het rapport De zoekende praktijk van de ambtenaar 3.0. Tegenover Binnenlands Bestuur legt Boutellier uit wie de ambtenaar 3.0 precies is: ‘De ambtenaar 3.0 is veel op pad en minder op kantoor dan zijn collega’s. En hij houdt van initiatief nemen. Waar zijn collega’s naar elkaar koekeloeren over hoe iets aangepakt moet worden, is de procesambtenaar al aan de slag gegaan.’

Lees verder via verwey-jonker.nl

Meer leren van Hans Boutellier? Kom 31 januari naar zijn college in de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 1 =