08:03
18 augustus 2022

Gemeenten wapenen zich tegen misdaad

Leeuwarden – Friese gemeenten wapenen zich tegen ondermijnende criminaliteit door steeds vaker de achtergrond van vergunningaanvragers te controleren. Dat moet voorkomen dat ondernemingen gebruikt worden voor malafide praktijken. Dat blijkt uit een rondvraag van deze krant bij de Friese gemeenten.
Uit die rondvraag blijkt dat niet alle Friese gemeenten momenteel werken met de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (BIBOB). Op basis van deze wet kan een overheid vergunningsaanvragen weigeren, als getwijfeld wordt aan de integriteit van de aanvrager. Zo kan voorkomen worden dat bijvoorbeeld horecagelegenheden gebruikt worden voor criminele activiteiten als witwassen.
Sommige Friese gemeenten, zoals Leeuwarden, hebben wel al jaren een Bibob-beleid. Zeven gemeenten melden desgevraagd dat zij niet zo’n beleid hebben. Wel blijkt dat veel gemeenten dit beleid aan het opstellen of actualiseren zijn. Zij doen dat om een dam op te werpen tegen georganiseerde misdaad.
Ferd Crone herkent dat beeld, meldt hij. Hij is naast burgemeester van Leeuwarden voorzitter van Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Noord, dat overheden in Noord-Nederland ondersteunt bij de aanpak van criminaliteit. ,,Ik zie dat steeds meer gemeenten hun Bibob-beleid actualiseren. Bij vergaderingen dringen wij daar ook op aan.”
Meer leren over lokaal veiligheidsbeleid? Bezoek de HCB Colleges Veiligheid, recht en bestuur, start 1 november.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.