07:47
03 oktober 2022

Gedragstheorie in de praktijk: Een impressie van Seminar 4 in de reeks Toezicht in Transitie 2017

Gedragstheorie in de praktijk: Een impressie van Seminar 4 in de reeks Toezicht in Transitie 2017

Het laatste seminar in de seminarreeks ‘Toezicht in Transitie 2017 – Gezag met toezicht, toezicht met gezag’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau was op 7 juni 2017. De gehele seminarreeks vond plaats bij het ‘Koninklijk Instituut van Ingenieurs’ in Den Haag. Het laatste seminar werd verzorgd door Adriaan Denkers en het thema was ‘Gezag en gedrag’. Adriaan Denkers is onafhankelijk sociaal wetenschappelijk onderzoeker en tevens werkzaam voor de ACM.

De groep die zich had ingeschreven voor de seminarreeks was zeer divers. Er waren toezichthouders, managers en beleidsmedewerkers van onder meer DCMR, Kansspelautoriteit, Agentschap Telecom, Ministerie van Binnenlandse Zaken, ILT en NZa.

In het seminar van Adriaan Denkers stond het gedrag van de toezichthouder centraal en dan met name het gedrag waarmee de toezichthouder te maken krijgt in de dagelijkse praktijk.
Denkers stelde dat er verschillende verklaringen waren voor gedrag. De volgende verklaringen kwamen aan bod:
• Theoretische verklaring;
• Criminologische ervaring;
• Klinisch psychologische verklaring;
• Sociaalpsychologische verklaring.

Iedere verklaring werd onderbouwd met verschillende sociologische en psychologische theorieën.
Zo werd de theoretische verklaring onderbouwd met het zogenaamde ‘lucifer-effect’.
De criminologische verklaring werd uitgelegd aan o.a. de ‘labelings-theorie’.
De klinische psychologische verklaring werd opgesplitst in twee delen, namelijk de zonnekoningen en de sociopaten. Dit betreft bijvoorbeeld de leidinggevende op het werk. Uit onderzoek bleek dat de leidinggevende een zonnekoning of een sociopaat kan zijn.
De sociaalpsychologische verklaring werd aan de hand van het fruitmand-model toegelicht.

De seminarreeks ‘Toezicht in Transitie 2017’ van het Haags Congres Bureau werd door de gasten als erg leerzaam en prettig ervaren. De interactie in de groep en de ervaringen die werden gedeeld zorgde voor waardevolle discussies.

Afsluitend was er een borrel waaronder het genot van een drankje en een hapje druk werd genetwerkt.

Enkele quotes van deelnemers:

”Ik vond met name de combinatie van theorie, toegelicht door de expert, gekoppeld aan de cases en ervaringen ingebracht door de verschillende deelnemers erg sterk aan deze seminarreeks.”
Warna Munzebrock, Agentschap Telecom

“Het seminar ‘Gezag en gedrag’ was een verrijking het gaf me een duidelijk beeld bij het gedrag waarmee toezichthouders te maken krijgen.”
Martin Schellingerhout, DCMR

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.